Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szervezetek

2010.04.19

 

Modal Nodes

A Modal Nodes egy zeneegyüttes, vezetője Figrin D'an (az ő öccse Barquin D'an, aki Max Rebo bandájában zenél). Tagjainak száma hét, mindannyian a bith fajba tartoznak, a bithekről tudni kell, hogy kitűnő zenei tehetséggel vannak megáldva. A hét bith zenei stílusára jellemző, hogy a népszerű jazz muzsikát próbálják előadni. Olyannyira sikeres, hogy a negyedik részbeli zenéjüket még ma is sokan emlegetik szerte a világban, több rajongó albumot adott ki szórakozásból.

A Modal Nodes a Bith bolygón alakult meg a Köztársaság utolsó éveiben. A hét tehetséges bith összeállt, úgy gondolták, hogy megpróbálják együtt, ugyanis szólóként nem lettek valami sikersek. A környező rendszereket bejárták, itt népszerűségre tehettek fel, majd egy híres zenekedvelő, Dorenian Beshinquel anyagilag is támogatta őket, pénzt és tehetséget látott bennük. A hét bith kitudott törni a hétköznapokból és zenéjük immár az egész Galaxison ismert lett, legalábbis a peremvidéki kiskocsmákban, szórakozóhelyeken. A Modal Nodes együttes a negyedik részben tűnik fel a Mos Eisley Cantinában.

Híres dalaik:

 • Mad About Me
 • Tears of Aquanna
 • Worm Case

Az együttes tagjai:

 • Figrin D'an
 • Doikk Na'ts
 • Tedn Dahai
 • Ickabel G'ont
 • Nalan Cheel
 • Tech Mo'r
 • Lirin Car'n

 

 

 

TőzsdeA Tőzsde az egész Galaxisra kiterjedő kém- és bűnhálózat, csempészek soraiból áll. A Tőzsdének nagyon sok tagja van szerte a Galaxisban: ithorik, aqualishok, emberek és rodiánok, ezek a leggyakoribbak. A Tőzsde az alvilági élet egyik legmeghatározóbb szervezete: kábítószerek, prostitució, fejvadászat...ezek mind a hatzáskörébe tartoznak. A Tőzsde Tarisi vezetője Davik Kang. A központja állítólag a Telos IV, bár ezt a hatóságok sohasem tudták bizonyítani.

A Tőzsde valamikor 2000 BBY táján bomlott fel, mikor a szervezet vezetőjének halála után a fiai között testvérháború robbant ki. Az ifjabbik testvér kilépett a szervezetből és megalapította a Tőzsde Megújulás szervezetet. Mikor az eredeti Tőzsde hosszú vegetálás után szétbomlott, a Tőzsde Megújulás új nevet kapott: Fekete Nap.

 

 

Sy Myrth-i Különítmény

A Különítmény 152 BBY-ben alakult, összesen harminc sy myrthi vezeti, ezek közül is kiemelkedik a főkülönítményes, az az egy, akinek a kezében van a tényleges hatalom. Nem túl nagy szervezet, részben kereskedelmi és politikai. Sy Myrth mezőgazdasági és kereskedelmi helyzetét felügyeli, fejleszti. A vezetője, a főkülönítményes, mindig a bolygó szenátora, a háború előtt Toonbuck Toora volt.

Toonbuck Toora csatlakozott a szeparatistákhoz, így a Különítménynek se volt más választás. Toora halálával nem szűnt meg a szervzeet, ám a Birodalom létrejöttekor igen, a Birodalom beleolvasztotta a Különítményt a Sy Myrthen kialakuló termelőszövetkezetbe.

 

 

Független Rendszerek Konföderációja

Szeparatista vezető Szervezet Befolyásuk a szervezeten belül
Nute Gunray Kereskedelmi Szövetség nagy
Rune Haako Kereskedelmi Szövetség -, helyettes
Dooku gróf nincs nagy
Kisebb Poggle Geonosis nagyhercege közepes
Sun Fac Geonosis -, helyettes
Passel Argente Társasági Szövetség közepes
Denaria Kee Társasági Szövetség -, helyettes
Tikkes szenátor közepes
Tonbuck Toora szenátor alacsony
Shu Mai Kereskedelmi Céh nagy
Qi Zhu Kereskedelmi Céh -, helyettes
Wat Tambor Techno Unió nagy
San Hill Intergalaktikus Bank Klán közepes
Po Nudo Hiperkommunikációs Kartell nagy
Rogwa Wodrata szenátor alacsony

(a táblázatba csak azok a szeparatisták kerültek, akik jelen voltak a geonosisi konferencián. A háború végére több száz szenátor, valamint kisebb szervezet vezetője vallotta magát szakadárnak)

Angol neve: Confederacy of Independent Systems

Ez a hivatalos neve, ám mégis csak szeparatistáknak vagy szakadároknak emlegették. A Független Rendszerek Szövetsége (továbbiakban FRSZ) a Geonosis bolygón alakult meg, a planéta nagyhercege, Kisebb Poggle fogadta a legfőbb pénzügyi és kereskdelmi szerveztek képviselőit és elnökeit, valamint Dooku grófot is. Poggle-t a gróf emelte trónra, így meg kellett neki ennyit tennie a törlesztés érdekében. A FRSZ megalakulását először csak vontatott beleegyezés fogatta, a geonosisi konferencián csak a Társasági Szövetség írt alá szerződést, a többi nagy szervezet még félt ettől.

Mégis a háború kitörése megkivánta a csatlakozást. Több fontos rendszer is átpártolt a Köztársaság ellenségéhez, így az erőviszonyok fifty-fifty alapon osztoztak meg. A szervezetnek oriási pénzmennyisége volt, és remek technikai fejlesztésekbe kezdtek, így a droidok szinte már emberi aggyal rendelkeztek, arról nem is beszélve, hogy Grievous tábornok teste hatalmas pénzösszegeket emésztett fel. 

A háború alatt a legszegényebb rendszerektől a leggazdagabb rendszerekig át nagyon sok szenátor, uralkodó és egyéb kisebb kereskedelmi és pénzügyi szervezetek vezetői pártoltak a Független Rendszerek Konföderációjájához, részben hiszékenységük, részben korruptságuk miatt. A FRSZ új rendszert, új lehetőséget és rohamosan hamari óriási meggazdagodást igért. Ennek többen bedőltek és később az életükkel fizettek egy köztársasági bevetés következtében. A két óriásvállalat a Kereskedelmi Szövetség és a Techno Unió lett, ám szorosan zárkózott fel mögöttük a Kereskedelmi Céh, ám némileg lemaradt a Társasági Szövetség és az Intergalaktikus Bank Klán. Utóbbi több remek kisérletezést végrehajtott, a muunoknak köszönhetjük Grievous és Durge megszületését.

Bár a szeparatisták nyíltan háborúztak, mégis Coruscanton is több merényletet végrehajtottak diplomaták, szenátorok ellen, további feszültséget okozva. A Konföderációra a gyarmatosítás volt jellemző, megannyi bolygó esett áldozatául a FRSZ-nek és tübb planéta ezután kihalt lett. Grievous egymaga többszáz milliárd lény halálának okozója.

 

A Klón Háború idején a két fél legfőbb stratégiája az volt, hogy a Peremvidéken lévő bolygókat minnél előbb elfoglalják, ugyanis kellett az energia és a nyersanyag is, így a Köztársaság és a FRSZ is hódító politikába kezdtek. A szervezet igazi irányítója azonban Darth Sidious, Sith Nagyúr volt, akiről ugye mindenki tudja, hogy maga Palpatine, a Köztársaság főkancellárja. A szervezetnek volt több szenátorral is kapcsolata, így figyelhette a Köztársaság lépéseit is. A háború végére a FRSZ jelentősen meggyengült, a végső döfést Dooku és Grievous halála hozta meg. A vezetők mégis úgy tudták, hogy ők győztek, ám Sidious-Palpatine a Köztársaságnak a szeparatisták döntő vereségéről beszélt. Így mindkét fél a győzelmet tudta maga mögött, és a Sith ármánykodásainak köszönhetően a Köztársaság is, és a szakadárok is eltűntek a Galaxis színéről. Sidious tanítványa, Vader lemészárolta a szeparatista vezetőket, mivel ők tudtak egyedül a Császár tervéről, így eltünt a bizonyíték is. A háború minkét fél bukásához vezetett. A Független Rendszerek Konföderációja felbomlott a vezetők halálával, és a főbb állomás-bolygók kifosztásával.


 

Desilijic Klán

http://images3.wikia.nocookie.net/starwars/images/thumb/0/05/Jabba%27sDesilijicClanTattoo-SWFF.jpg/180px-Jabba%27sDesilijicClanTattoo-SWFF.jpg

A Desilijic egy kiemelkedő hutt klán volt, a huttok körében talán a legdicsőbb. Igazából csak talán azért, mert fegyverkereskedéssel, illegális csempészettel, prostitucióval, emberkereskedelemmel, amit a huttok mindig is díjaztak. A Galaktikus Birodalom korában volt a legnagyobb fénykora. A Desilijic arról is ismert, hogy leginkább női emberekből állt össze, a huttok irányításával. Ennek a klánnak egyetlen ellensége volt, a Besadii, amelynek létszáma megcsappant a Nal Huttai háborúban.

A megalapítóját pontosan nem ismerni, sok feltételezés szerint a Nagy Bogga volt. Az biztos, hogy már a Régi Köztársaságot megelőző időszakokban létezett. A klánnak nagyon sok ismert alakja volt, mint pl. Jabba, Zorba vagy Gorga. Arról nevezetesek, hogy karjukba belevésték a Desilijic jelképét. A klán nem sokkal a Birodalmi Császár halála után feloszlott.

Techno Unió

 

A Techno Unió óriási szerepet vállalt a Köztársaság bomlasztásában. Ez a szervezet gyártotta a Naboo-i invázióban használt droidokat, s a Köztársasággal szembehelyezkedő Független Rendszerek Konföderációja  számára is a Techno Unió készítette a harci droidokat. A szervezet ezen túl részt vett a droidekák és a szuper harci droidok kifejlesztésében, melyekkel szintén a konföderációs sereget szerelték fel.

De egyes pletykák szerint a Techno Uniónak része volt egy másik, titokzatos projekt megvalósításában is, melyről azonban kevés a konkrét információ. Ez valószínűleg Grievous tábornok megalkotása volt.

A Techno Unió vezetője Wat Tambor volt, aki igencsak körülményesen és megfontoltan vezette a szervezetet. Az Unió egyik vezető szervezete lehetett a Független szervezetek Konföderációjának.  

A Techno Unió a távoli Mustafarra egy automata lávabányát épített, hogy ritka és értékes fémeket termeljen ki az izzó, folyamatosan áramló kőfolyamokból. A létesítmény a legkiválóbb mechanikai rendszerrel lett felszerelve. Ez a létesítmény később a szeparatista vezetők rejtekhelyéül szolgált. A Techno Unió a Birodalom létrejöttével és a vezető, Wat Tambor halálával megszünt.

 

 

Max Rebo bandája

 

Max Rebo bandája valamikor a Birodalom megszületése után néhány évvel alakulhatott be és körülbelül egy évtizedes pályafutása alatt óriási sikerre tett szert. A frontember Max Rebot még annak idején Evar Orbus indította útjára, és egy ideig a bandát is ő menedzselte ám később annyira beakart szólni a banda ügyeibe, hogy az ortolán úgy látta, hogy jobb ha megszabadulnak tőle, így Orbust meggyilkolta. A bandát először csak hárman alkották: Max Rebo, Sy Snootles és Droopy McCool. Később jött Joh Jowza és sorban a többiek, így egy életreképes, össztökélt banda létrejött. Első fellépésüket a hatalmas közönség előtt a Tyne's Horky bolygón aratták le, mégpedig a híres kereskedő és csempész Doodnik kávézójában.

A banda révbe jutott: sorozatos fellépések, kiemelkedő zenék, pénz, csillogás. Tehetségükre még a Birodalom is felfigyelt, több coruscanti bárban is felléptek. Jabbanak, a Huttnak is megteszett az együttes zenéi, ezért meghívta őket a palotájába a sivár Tatooinre. Vétek lett volna ezt kihagyni, hiszen Jabba rendkívül híres volt, és irdatlanul gazdag és ellensúlyozta ezt, hogy palotája koszos volt. Max Rebo bandája ezzel Jabba udvari zenekara lett. Ám még így is jól jártak, a legvadabb álmaikat meghaladó profitokra tehettek szert...

A Max Rebo banda a hatodik részben tűnt fel Jabba palotájában. Többször előadták a Hutt kedvenc dalát, a banda több tagja is elment megnézni Luke Skywalker és Han Solo kivégzését, ám vesztükre. Luke megszerezte a fénykardját, közben Jabbát Leia fojtotta meg a lánccal. A robbanásban több bandatag is meghalt, Max Rebo elmenekült, a banda feloszlott.

Leghíresebb daluk:

Ab queck zenick fesi
Jup col im in na hiz jal, ooh.
Wa toc peg qui dos gee pif, aah.
Joc jarraz bas deg zorze zot.
Jer wih tuster mo vey
qui neb be og ezen on
wok lapti nek seb not van
goc jarraz bas deg zorze zot.

Lapti nek, rat a ran wim joct co jappi qaff,
lapti nek, kiv ba ha top wep jex pi va bep,
lapti nek rat a ran wim joct co jeppi quaff.

A banda tagjai és feladataik:

 • Max Rebo (alaphang megadása, "DJ")
 • Droopy McCool (fúvós, trombita)
 • Sy Snootles (ének, frontember)
 • Joh Yowza (ének, frontember, fúvós)
 • Rappertunie (szájharmónika)
 • Barquin D'an (trombita)
 • Doda Bodonawieedo (szaxofon)
 • Ak-rev (dob)
 • Umpass-stay (dob)
 • Rystall Sant (vokálhang, tánc)
 • Greeata Jendowanian (vokálhang, tánc)
 • Lyn Me (vokálhang, tánc)

 

 

Lázadók Szövetsége

 

A Lázadók Szövetsége egy katonai- és politikai ellenzéki csoport volt, a Galaktikus Birodalom legfőbb ellenfele. Pontos megalakulásának dátumát nem ismerni, ám tény, hogy még a Klónháborúk idejére tehető vissza a gyökerei, egészen pontosan Palpatine főkancellár hivatali mandátumakor. Palpatine a ráruházott hatalmi jogokkal egyre többet kaparintott meg magának, majd kiadta a szektorkormányzósági rendeletet, miközben a Galaktikus Szenátusban elhatalmasodott a korrupció és a belső viszály. A törvényhozói igazságszolgáltatás rendszere elavult és a Köztársaság hónapjai meg voltak számolva, a Független Rendszerek Konföderációjával vívott, hosszadalmas csaták alatt. A becsületes Bail Organa alderaani szenátor és Mon Montha tökéletesen érezte, hogy Palpatine valóságos diktátorrá lett és hatalma, rendeletei nem erősítették meg a demokrácia elvét.

19 évvel a yavini csata előtt, a Klónháború utolsó heteiben Organa szenátor és Mothma megalakították a Kétezrek Delegációja nevű szenátori csoportosulást, ezt már viszonylag a későbbi Lázadók Szövetségének az elődjeként lehetett már tekinteni. A Delegáció célja a Klónháború mihamarabbi befejezése és a fegyverletétetel, valamint a szeparatistákkal való kompromisszum volt. Palpatine természetesen mindezeket visszautasította, majd nem sokkal később, a 66-os parancs, a szeperetista vezetők kivégzésével kikiáltotta saját diktatúrára alapuló rendszerét, a Galaktikus Birodalmat. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a Delegáció szenátori tagjait hamarosan börtönre ítélik, kivégzik illetve megfosztják hatalmuktól. Bailnek és Mothmának sikerült kijátszania Palpatine Császár figyelmét, így továbbra is részesei lehettek az immár Császári Szenátusnak.

Mothma és Bail ténylegesen megalakították a Szövetséget, a Koréliai Egyezmény kimondásával, melynek célja az Uralkodó és a Birodalom elpusztítása, a fajokkal szembeni rasszizmus eltörlése és a magas adók ellenzése volt. Sok szenátor továbbra is az Uralkodót támogatta, ám a "felszín" alatt rengetegen már a Lázadók pártját fogták. Ahogy az idők folyamán Palpatine hatalma kiterjedt az egész Galaxisra, flottája és hadereje ugyanolyan erővel megduzzadt. A Császárság fénykora alatt már mutatkoztak meg kisebb-nagyobb Lázadó, vagy felkelési ellenállások, mikor Birodalmi üzemeket, fegyvergyárakat gyújtottak fel, magasrangú birodalmi tiszteket és moffokat életét merényelték meg. Ekkortájt bukkant elő Tarkin kormányzó, aki kegyetlen stratégiai elmének számított és nem utolsó sorban számos provincia, szektor és más csillagrendszerért volt felelős. A Lázadóknak számos támaszpontja és bunkerje volt fellelhető a Galaxis számos pontjain, mint a Dantooinen és Yavin holdajin.

0 BBY-ben elkészült a Birodalom mindenidők legnagyobb harci eszköze, az Első Halálcsillag. Tarkin kormányzó és az Uralkodó űrállomása, egy olyan bázis, ami megszilárdítja a Birodalom hatalmát. A Lázadók elit kémjei ellopták a Halálcsillag dokkumentációt, majd a Tantive IV fedélzetén tartozkodó Leia hercegnőnek kézbesítették. A diplomáciai hajót csillagrombolók vették üldözőbe, majd nem sokkal később Darth Vader és rohamosztagosok kisebb csapata is feljutott. A fedélzeten tartozkodó Leia a tervdokkumentációkat egy R2-D2 nevű asztromechdroid központi adattárolójába rejtette el, a kis droid és társa, C-3PO megszökött egy mentőkabinban, ám Leiát elfogták. Többszörös vallatásra sem volt hajlandó elárulni a Lázadók támaszpontját, így Tarkin, megfélemlítésből demonstrálta a Halálcsillag tűzerejét. A szuperlézer a Lázadók egyik legfőbb támogató bolygójával, Leia és Bail szülőhazájával végzett. A parányi bolygó atomjaira robbant. Milliárdok vesztek oda a robbanásba.

A Yavin negyedik holdján található támaszponton végül előkerültek a tervdokkumentációk és a felkelők tudósai, technikusai felfedezni véltek egy kisebb hőkivezető nyílást a Halálcsillag hatalmas testén, ha abba a nyílásba robbanást indítanak, a rakéták a generátorban egy olyan robbanást idézhet elő, amely során az egész űrállomás felrobbanhat. 30 X- és Y-szárnyú indult a hadjáratra, mindössze néhányan élték túl az ütközetet, a robbanást végül Luke Skywalker intézte el, a Halálcsillag felrobbant, köztük odaveszett Tarkin kormányzó és a többi magasrangú admirális, moff is. Talán ez lehetett az első olyan támadás, amely sebet ejtett a Birodalom haderején. A kormányzó Tarkin halálával a hatalmát Vader nagyúr örökölte, ő vette át a flották vezérlését.

A következő, nagyobb eseményű harc a Hoth bolygón történt meg, 3 évvel a yavini csata után. A Felkelők kiemelkedő egyéniségei a Hoth, fagyos jégmezőjére telepítették át a Lázadók főbb támaszpontját. A Birodalmi flották kutaszai azonban ráakadtak a földalatti bunkerra, az üzeneteket Vadernek továbbították, a nagyúr pedig Ozzel admirálisra bízta a támadásokat. Ozzel hadi taktikái korántsem bizonyultak megfelelőnek, hiszen a támadás tevei kitudódtak, így a Lázadók azonnal kiürítették a bázist, sőt, a bolygóról is evakuáltak, így Ozzel az életével fizetett, hisz Vader őt találta felelősnek az egészért. Bár megkezdődött a bevetés, a Felkelők sikeresen dezertáltak.

1 évvel később, vagyis 4 ABY-ben, a Második Halálcsillag munkálata kezdődött meg, az Endor holdja felett. Az új harcállomás valamivel nagyobb volt, mint elődje és sokkal hatékonyabb fegyverzettel látták el, a generátort a holdra helyezték. Az új űrállomás építésének megkezdését Jerrjerod moffra bízták, aki igencsak pánikba esett, miután megtudta, hogy az új harcállomás megalkotásának idején látogatóba érkezik maga az Uralkodó is. A Lázadók titkos kémjei, a speciális kiképzésben részesült bothanok megszerezték azokat az információkat, amelyekkel a Lázadók Szövetsége kikövetkeztette, hogy a pajzsgenerátor, ami a Halálcsillagot táplálta, az Endoron állomásozik. Az igazság az volt, hogy az Uralkodó szivárogtatta ki szándékosan az új, félkész űrállomás pontos koordinátáit, hogy rájuk akadjon az egész lázadó flotta. Az endoron megsemmisítették a pajzsgenerátort, így megszűnt létezni a Halálcsillagot ellátó energiamező, így az űrállomás felrobbant, az Uralkodóval együtt. A galaxisban mindenütt ünnepelték a zsarnok Palpatine halálát.

Nem sokkal ezután alakult meg az Új Köztársaság, egy újabb világrendszer, amelynek tagjai előzőleg a Lázadók Szövetségének szimpatizánsai voltak. A maradék Birodalmi flották erőre kaptak és többször próbálták Coruscantot bevetni, minden siker nélkül. Később a Yuzzhan Vong háborúk alatt is bizonyították hősiességüket, bár rengeteg bolygó és civilizáció került ostrom alá, az idegeneket kiűzték. A Lázadók Szövetsége végül egybeolvadt az Új Köztársaság rendszerével.

 

 

Klónosztagosok

 

A Klónosztagosok genetikailag módosított, mozgatható katonai egységek voltak a Klónháborúban, sőt, a háború egyik legmegismertebb részeiként használták fel őket. A távoleső Kaminó bolygón kezdték meg a sorozatos gyártásaikat egy mintaegyed véréből kezdve, hogy hatékony katonai erők lehessenek, a Galaktikus Köztársaság részére. A háborút mozgató szeparatisták veszteségére a katonákat kiválóan tudták beosztani, hisz korlátlan mennyiségben állították elő őket.

A rejtélyes Nabooi blokád előtt még kis idővel a titokzatos Syfo-Dyas Jedi mester megrendelésére a Kaminói klónozó technikusok belekezdtek egy hatalmas projektbe, amely ugyan rengeteg pénzt emésztett fel, de ezzel tudták kamatoztatni a képességeiket. A mintaegyed a mandalóri fejvadász, Jango Fett személye volt, mivel Fett kiváló képeséggel rendelkezett ahhoz, hogy egy ideális hadsereget készítsenek belőle. Később Dooku Gróf felkereste és megölte Dyas mestert, de erről a kaminóiak mitsem sejtve, nem szakították meg a nagy köztársasági-projektet, ezért egy évtized múlva már több zászlóaljnyi osztag került ki, kemény körülmények között.

A klónokat éltető tartályokban növesztik meg, az újszülötteket mesterséges körülmények között etetik/itatják, megfelelő körülményeket biztosítanak nekik. A gyorsított fizikai, szellemi és érzelmi növekedés miatt a klónok könnyen váltathatnak ki pszichés problémákat, de ezeket később módosították a technikusok. Amikor fizikálisan elérik a tízéves kort, a klónok már teljesen kifejlett emberi életkorúak, emiatt sajnos igen rövid életutat járhatnak be, de alig pár évtizedes életük alatt rengeteget szolgálhatnak a megbízóiknak, a Köztársaságnak.

A klónok kiskorukban igen sterill körülmények között tanulnak és képzik magukat ki, keményen. A kaminóiak rendkívül figyelnek arra, hogy a klónozóbázis körül nagy tisztaság és rend legyen, az újszülött "egységek" véletlenül se szennyeződjenek be. Ezt az egyensúlyt igen nehéz betartani. A klónokat igen nehéz körülmények között lehet csak harctérre küldeni, sok katonai gyakorlaton kell átesniük. Hagyományos páncélzatuk alapszíne fehér, ütésálló lemezek borítják a mellpáncélt és a lábszárvédőket. A sisakjuk a háborúk alatt sokat ment át egyéb formális változásokon. A sisakok eleinte T-alakú arcvédő lemezzel és kilátóval lettek felszerelve, de ezeket is később tovább modernizálták.

A klónosztagosok kétféle plazmafegyvert alkalmaznak. Az előírt, szabványos sugárvetőkhöz képest ezek is plazmasugarat állítanak elő, kis mennyiségű tibanna gázból. A sugárfegyvernek megvan az előnye, hogy az osztagosoknak nem kell pót-töltényeket használni, bár nehezebb velük célozni és bemérni a célpontot, a sugár instabillitása miatt. És bár kisebb a hatótávolsága, remekül tudták kezelni őket az elkövetkezendő háború standardévekben.

A hagyományos fehér páncélzat az elmúlt évek során sokat fejlődött. A klónosztagosoknak saját beosztásai vannak, mint pl. a parancsnok, a hadnagy stb. Ezeket a rangokat a páncélzat színén jelzik, általában piros csíkkal övezik a sisak kupoláját és fegyverzetük is tiszteletet élvez. A katonákat később tovább képezték, az elitosztagosok elit körülmények között, spártai életmódhoz hasonlóan nevelkednek, amelnyek az eredménye hatásos, a klónok igen elkötelzetettek és legendásan lojálisak. A legtöbb klónparancsnok általában elitosztagos, genetikailag tovább modernizált. Az osztagosok másik részét a Klónpilótákat nem harci viszonyokra gyártották, hanem a légi bevetésekre.

Zam Weesel fejvadász meggyilkolása után Obi-Wan Kenobi Jedi mester 21 évvel a yavini csata előtt, a gyilkos méregtű után kezdett kutatni, végül meg is találta az eredetét, a Kamino bolygót. A kis planétán aztán hamar elámult az elétáruló klónhadsereg látványától, ugyanis ezek az egységek lesznek a Köztársaság elkövetkezendő éveiben a döntőkulcs a végső győzelemben, a szeparatisták és a bürokraták ellen. A klónosztagosok egyébként azért is előnyösebbek, mint egy harci droid, mivel a klónokat genetikailag lehet befolyásolni, agykapacitás téren is. A szeparatista rohamdroidok előállítása még drágább és költségesebb volt, mivel csak egy parancsot tudtak végrehajtani, azt is egy központi terminál vezérlésével is.

Mikor Obi-Want, Anakint és Padmé szenátornőt fogságba ejtették a Geonosison, ahol kémkedtek a megalakuló Független Rendszerek Konföderációja ellen, a szeparatista vezetők azonnali kivégzést követeltek a három elítéltnek. A helyi arénában került sor erre, ám a páholyban és a nézősorban több mint 200 Jedi mester és padawan jelent meg, hogy kiszabadítsák a hármast és véres harc kezdődött.  Ám ekkor az égbolton több tucatnyi teherszállító klónzászlóalj érkezett meg, megtisztítva az ellenséges területet. Ezzel megkezdődött a klónok háborúja! A szeparatista vezetők azonnal dezertáltak.

A Klónháborúban megkezdődött a Jedik és a Köztársaság kérésére a klónozás megkétszerezése, mert a háború alatt a szeparatisták ezernyi bolygót és rendszert szálltak meg és a bevetésekben milliárdnyi klónegység halt meg, hősi módon. A szakadár vezérek szülőhazáin kívül rengeteg bolygón kezdődött meg a véres harcok kezdete. Kashyyyki,Feluciai, némely bevetéseken különleges páncélzattal ellátott egységeket vetettek be, például a Delta osztagot, egy speciális alakulatot, amely tagjai Katarn páncélzatot viseltek, ezt a felszerelést viszonylag nehezen lehett megsebezni, bár hátránya a lassú mozgás volt.

A Delta osztagon kívül a másik nagy kommandó az ARC (Advenced Recon Commando) osztag volt, egy preczíen tovább fejlesztett hadsereg. Az ARC már csak azért is egyedi, mivel nem csak a páncélzat és a fegyver a döntőszó, hanem saját gondolkodásmóddal és cselekvőképességel lettek előállítva. Az ARC ritka számban fordult elő, ilyen típusúakat vetettek be a Muunilinsti-csatában, ahol rengeteg estek el, de sikerült megfékezni a muunok és a Bank Klán lázadozását. Az ARC jelzései szerint a zöld színű egység elitosztagos, a kék hadnagyi és a piros/sárga színű osztagos kapitányi vagy parancsnoki rangot és előnyt élvez. Bár a klónok nem rendelkeznek saját névvel, a gyártók számmal és kóddal jelölik meg őket, de a parancsnokok saját nevet kaphatnak: ilyen volt a Felucián teljesítő Bly parancsnok, a Saleucamin ténykedő Neyo vagy az Utapau-rendszerben szolgáló Cody.

A háború utolsó standard hónapjaiban Palpatine főkancellár védelmét megduplázták, ugyanis a Köztársaság vezetője több merényletnek volt kitéve, ilyen volt például Grievous tábornok esete, amikor a szeparatista cyborg-humán elrabolta. A háborúban részt vett bolygók nagy részén a szeparatista állomások megszűntek, mivel a klónok előrébb nyomultak, a Konföderáció már csak az igazi nagyhatalmi bolygón tudtak megmaradni, pl. Cato Neimojidja. Kashyyyk és a Peremvidéki bolygók zöme. Végül már a külső rendszerből is sikerült kivonni a szeparatistákat.

Az igazságra 19 BBY-ben került fény: a klónokat a 66-os parancsra készítették, egy igazán nagy Jedi pusztító parancsra, amellyel a Rend százait mészárolták le, amint Darth Sidious kiadta az utasítást. A klónok sosem tisztelték vezetöiket, és sosem éreztek különösebb elkötelezettséget, Sidious nagyurat segítve. Rengeteg Jedi halt  meg, Ki-Adi-Mundi, Barris Offee, Aayla Secura, Luminara Unduli, Plo Koon... és rajtuk kívül még sok tucat mester, harcokat vívva más világokon.

A Galaktikus Birodalom fénykorában még pár száz zászlóalj ugyan fennmaradt, de a klónok a rövid életkoruk miatt - ez genetikai beállítottság - hamarosan kihalni kezdtek, a maradékok páncélzatát átalakították és új nevük a rohamosztagos lett (lásd később a rohamosztagos cím alatt levő cikket...). A szeparatista maradékokat az 501-es Légió segítségével kiírtották és az új, igazi hatalom a Birodalom lett, az álnok és zsarnok Palpatine - immár császár - által.

A Birodalom fénykorában, tehát 0 BBY körül, a klónok jószerivel teljesen kihaltak és a projekt is abbamaradt, mivel a Kaminói klónüzemet elpusztították. A birodalmi hadsereget már csak igazi, nem geneteikai vagy valami egyéb mesterséges emberek alkották. Bár ezek jóval gyengébb minőségű páncélzatot és fegyvert alkalmaztak, hatalmas létszámban fordultak meg a Galaxisban, a birodalmiak jelképeként. Darth Vader és Palpatine császár halálával az Endori csata után még megpróbálták a klónozási projeketet újra, de a birodalmi tudósok nem találták meg a megfelelő szerét ennek, ezért továbbra is csak az emberi hadsereg maradt meg.

 

 

Kereskedelmi Szövetség

 

A Kereskedelmi Szövetség (Trade Federation) minden bizonnyal a legfontosabb szervezet volt a szeparatisták  körében. A Kereskedelmi Szövetséget 350 évvel a yavini csata előttalapították a neimoidok Cato Neimoidja királyának vezetésével. Először afféle " bolygót gazdaggá téve" szervezet volt, tehát a király azért alapította, mert gyors gazdasági növekedést igért a bolygójának, ám később jelentősen felcserélődtek a szerepviszonyok.

A szervezeten hamar úrrá lett a kapzsiság és a korruptság, és kiváló üzleti sikereknek köszönhetően a Szövetség oriási vagyonra tett szert. A hatalma olyannyira megnőtt, hogy külön szenátorral rendelkezett a Köztársaság Szenátusában.

A Kereskedelmi Szövetségnek összesen négy bolygója volt: a legnagyobb befolyással bíró Cato Neimoidia, az itten uralkodó volt a tényleges irányító, ezt a szerpet majd később a helytartó vagy alkirály tisztség viselte. A két kisebb bolygó, Koru és Deko Neimoidia csak kereskedelmi partnerek voltak, másodrendű szerepet kaptak, a szervezet csak kereskedelmi áruk továbbszállítására és lerakására használta ezeket. Külön státuszt képviselt Pure Neimoidia, a központ itt alakult ki, ám a KSZ ténylegesen nem tevékenykedett itt annyit.

Nute Gunray előtti időkben a KSZ-nek több vezetője volt, ők voltak a rangidősek. Minden vezető egy adott ágazatot képviselt, úgy mint hadviselés vagy külkereskedelem. A szervezeti tanács szavazatokkal meghozta a döntéseket, körülbelül húszan voltak. A királynak külön képviselője volt, ő is szavazhatott, ám a későbbi időkben már nem volt beleszólása az ügyekbe, Gunray el is tudta érni még szenátor korában, hogy ez a tisztség végelegesen megszűnjön.

 

A Kereskedelmi Szövetségnek több neimoidi vezetője is volt, mindig együtt hozták meg a döntést. Az egyik ilyen vezető, Nute Gunray megismerkedett a bújdosó Sith Nagyúrral, Sidious-sal. A Sith a neimoidin keresztül akarta elérni célját, hogy közelebb jusson terve megvalósításához. Ám akadályozta őt a többi neimoidi vezető, akik közül jó néhány gyáva és Köztársaság párti volt. A Nebula Front terroristáinak állandó zaklatása miatt Nute Gunray, a Kereskedő Föderáció egyik vezetője Darth Sidious Sith-lovag segítségével felfegyverezte a Föderáció hajóit. Sidious manipulációi révén a Nebula Front merényletet hajtott végre a Föderáció vezetősége ellen. Sidious segítségével Nute Gunray túlélte a merényletet, és a Kereskedő Föderáció egyedüli vezetőjévé vált.

Így a Kereskedelmi Szövetség titokban lepaktált a Sithekkel, ugyanis a főkancellár, Valorum olyan javaslatot tett a Szenátusban, hogy adóztassák meg a kereskedelmi utakat, ez pedig súlyos pénzkiesést jelentett volna a szervezet számára. A szervezet- Sith kapcsolatot további gond veszélyeztette. Ugyanis, amikor a neimoidi küldöttség  találkozott Sidious-sal, egy neimodi hiányzott a küldöttségből, és a Sith rájött, hogy áruló van közöttük. Ezért elküldte Zabrak tanítványát, hogy ölje meg a neimoidi árulót, akit Hath Monchar-nak hívtak. Monchar, aki az alkirály helyettese volt, pénzzé szerette volna tenni az információkat, ám Maul megtalálta és megölte. Ezután jött a blokád terve.

   

A Kereskedelmi Szövetség blokád alá vette a Naboot, Sidious parancsára. A szervezet nem értette, hogy miért pont a Naboot, kicsi, távol esik Coruscantól, de Sidious jó előre megtervezett mindent. Azonban a Obi.Wan és Qui-Gon kifogott a Sith tervén, és az elárulta a szervezetet. 10 év múlva a Kereskedelmi Szövetség tárgyalás folytatott Dooku gróffal, egy feltétellel csatlakozott a Szövetség a szeparatistákhoz, hogy ha megölik Amidala királynőt. Ez azonban nem történt meg, de a geonosisi csata után erősen megváltozott a helyzet, és a szervezetnek létszükségessé vált a csatlakozás.

  

  

A Kereskedelmi Szövetség óriási pénzt áldozott Grievous testére és a Magna Guardokra, ám igazából teljesen hasztalanul. A vezetőség a Mustafaron kezdett bujkálni, ugyanis a központot, Cato Neimoidiát már a klónok ostromolták. A Birodalom kikiáltásakor a Kereskedelmi Szövetség megszűnt, később pedig a neimodik is eltűntek a Galaxis színéről.

 

A Kereskedelmi Szövetség csatahajóira jellemző, hogy gömb alakúak és körülötte befejezetlen gyűrű van. A KSZ szoros szövetségben van a Techno Unióval pl. Gunray és Tambor régi üzleti partnerek. A Techno Unió gyártotta a Szövetségnek a harci droidokat, az egész haderőt.

Nute Gunray: vezető, alkirály

Rune Haako: helyettes, bizalmi titkár

Gilramos Libkath: pénzügyi biztos, bankár

Lott Dod: szenátor

Daultay Dofine: A droidsereg hadnagya

Tey How: kommunikációs tiszt

 

 

Kereskedelmi Céh

 

A Kereskedelmi Ipartestület a nagy kereskedelmi vállalkozásokat képviseli a Szenátusban és a galaktikus politikában. Ez a szerveződés a Klón háborúkat megelőző időszakban a Független Rendszerek Konföderációjába (Confederacy of Independent Systems) tartozott. Legfőbb elnöke Shu Mai.

A Kereskedelmi Céh (vagy ipartestület) az elsők között csatlakozott a szeparatistákhoz, és a droidok tömeges gyártásába kezdtek. Mégis anyagiakban sokkal szerényebb volt, mint például a neimoidik által irányított Kereskedelmi Szövetség. A Kereskedelmi Céh droidjaira jellemző, hogy kicsik, de halálosan hatékonyak, lásd pókdroid, amit már a Geonosison is bevetettek.

 

       

A szeparatista vezetők kiiktatásával az összes szervezet között a Kereskedelmi Céh is megszünt.

  

 

 

Intergalaktikus Bank Klán

 

 Az Intergalaktikus Bank Klán (InterGalactic Banking Clan) székhelye a Köztársaságról eléggé távol eső Muunilisten van, a szervezet irányítói a Muun-ok. A Klán a Független Rendszerek Konföderációjában az egyik legfontosabb partner, lévén, hogy a szervezet tulajdonába tartozik a Galaxis bankjainak nagy része. Ennélfogva a Bank Klán óriási pénzzel rendelkezik, megfontolt pénzkiadásuk csak fokozza a gazdagodást, arról nem is beszélve, hogy a pénzügyi dologokhoz hozzáértő Muun-ok az összes bank tulajdonosai, pénzügyi tanácsadói. Ám mégis úgy hozta a sors, hogy az Intergalaktikus Ban Klánnak jobban megéri, ha kiválik az egyre korruptabbá váló Köztársaságból, ezért San Hill vezetésével csatlakoztak a szeparatistákhoz.

A háború kitörésekor, és a végén a gyengébb hadsereggel rendelkező Ban Klán sorra veszítette el a bolygóit, a két fő állomás, a Muunilinst és a Mygetto már ostrom alatt volt, és csak a Kereskedelmi Szövetség mentette ki őket a szorult helyzetből, ám ott volt még a híres fejvadász, Durge is. A szervezet akkor bomlott fel, mikor kikiáltották a Birodalmat. 

 

 

Galaktikus Köztársaság

 

Szervezet

Bolygóközi kormányzás, amely 25 000 évet állt fenn. A Galaktikus Birodalmat megelőző korszakokban egyszerűen csak Köztársaságként emlegették, egy jóakarú demokratikus testület, amelyet megrontott a korrupció és a bürokrácia. A Köztársaság a Galaktikus Alkotmány egyhangú beleegyezésével született meg, 25 ezer évvel a yavini csata előtt. Lehetővé vált, hogy a kormány Coruscanton épülhessen fel, ennek következtében a metropolis lett a Köztársaság szíve. A Magvilág szívesen látta az új érát és segédkeztek a munkálatokban, a kereskedelmi útvonalak felállításában. Ezidőben épült fel a törvényhozó testület, a Szenátus, megannyi politikus felsőháza. Bár a Köztársaságot békés rendszerként alkották meg, mégis rengeteg háborút élt már át, történelme igen hosszú. A Köztársaság élére úgynevezett főkancellárokat szavaznak meg, akik akár különleges törvényeket is előírhattak, azon hivatalsegédei alkották a felsőtestületet. A Köztársaság óta a hivatalos pénznem a váltó és egyhangúlag írták elő, hogy közterületeken a hivatalos közös nyelvet (Basic) használhatják.

Évszázadokon keresztül a Jedi Rend áttelepítette magát a környező csillagrendszerekből a Köztársaság szívébe, Coruscantra, ahol felépült a Jedi Templom. A béke és a rend őrzői felesküdtek a kormány védelmezésére. A perlemiai útvonalakat kialakítva 24 500 BBY-ben a Köztársaság aláírta a Deservo elleni háborút, amelynek uniója az összes környező rendszert fenyegette. Deservo Hutt kéz alatt volt, mégis súlyos verességeket szenvedett el, így kénytelenek voltak behódolni az új rendszernek és megannyi szakadár rendszerrel, a Köztárasághoz csatlakoztak. A következő évezredekben a Köztársaság az ismeretlen rendszerekbe küldött delegációt, így hamarosan csatlakozott Malastare és Ord Mantell. A legtöbb nagyhatalom így behódolt Coruscantnak és a Köztársasági kormányt támogatták. Ennek köszönhetően épült fel és fejlődött ütemesebb tempóban Coruscant. 9000 BBY-ben, Blutus a Hutt-ot választották főkancellárnak, aki jelentős tettei miatt számos kitüntetésben részesült. Legnagyobb rendelete, a 7308 BBY-ben előírt galaktikus naptár használata volt.

A Köztársaság legfontosabb szerve, a Galaktikus Szenátus több diplomatával bírt, majdnem mindegyik bolygó képviselhette magát. A körzeti kormányzás a helyileg megválasztott uralkodó kezében volt, aki kinevezhette a szenátorokat. Az ülésteremben minden pódiumon egy-egy diplomata és szenátor áll, akik a galaxis egy-egy körzetét és annak jogait képviselik. Egy szenátor kezdeményezhet egy adott törvény megírását, amelyet csak a felsőbb tanács és a kancellár bírálhat el. A Szenátusban természetesen különböző érdekcsoportok, kereskedelmi- és bankszervezetek is képviselhették magukat, nem egy technológiai intézmény rendelkezett szavazati joggal. A rusaan-beli reformok hatására a Köztársaságot újjákellett szervezni, mivel némely törvény ellentmondásosságot sugallt. A szenátorok bizottságra oszlottal fel, minden politikusnak megvolt az adminisztratív munkaköre.

A Köztársaság utolsó 3 évtizedében kezdődött meg az utolsó stádium, a hanyatlás korszaka. A Kereskedelmi Szövetség bürokrata vezetősége sok mindenben eltért a Köztársaság ideológiájával szemben, például a szenátorok a kereskedelmi utak megadóztatását kezdeményezték, a Szövetség ennek hatására blokádot vont a békés, távoli Naboo köré. Az anyahajók és cirkálók támadást indítottak a kis bolygó ellen, a lakosságot éheztették, az uralkodói palota tagjait táborokba zárták. A Jedi Rend kettő küldöttet indított el, hogy tárgyalásokat kezdeményezhessenek a helytartó Nute Gunray-al. Ám a Jediknek menekülniük kellet, ám a Naboon szembesültek a neimoidiak módszereivel. Később a Szenátusban a blokád a testület elé volt terjesztve és a gyengekezű, tehetetlen Valorum főkancellárt leváltották. Ekkor jöttek a választási idők, mindössze három szenátor indult, Ainlee Teem, Bail Antilles és Palpatine, aki nem mellesleg Naboo képviselője volt.

 

Palpatine - aki egyidőben a rejtélyes, utóbbi napokban felbukkant Sith Nagyúr - remek módszerekkel manipulálta a Szentáust és az igaz tényeket elködösítette a Jedik előtt. Az ő hatására visszaverték a Szövetséget a Naboon, Nute Gunrayt letartóztatták és Naboo ismét szabad volt. Palpatine ezzel egyidőben a Köztársaság új kancellára lett, aki apróbb eszközökkel több politikust is a saját felére állított, az ellenzék megszűnt létezni. A következő tíz évben Palpatine hatalma megnőtt, több szenátor felmondott illetve csatlakozott a szeparatista csillagrendszereknek, amely szintén Palpatine terve volt, aki azt szerette volna elérni, hogy eltörölhesse a Jedik Rendjét és megalapítsa saját, egypártrendszerű birodalmát. Ám még rengeteg cselekedetnek kellett megtörténnie addig, így a Sith csak várt.

Dooku Gróf felhívására több csillagrendszer is kivált a Köztársaságból, mindez 21 évvel a yavini csata előtt történt meg. Dooku remek érzékekkel bírt a politika terén, így nem volt nehéz meggyőznie a nyerességvágytól és a korrupciótól megrontott nagyhatalmú szenátorokat, hogy csatlakozzanak egy új hatalomhoz, a Független Rendszerek Konföderációjához Az első számú vezetők között szerepelt a szabadlábra helyezett Nute Gunray is, az alkirály addig nem volt hajlandó semmiféle szerződést aláírni, míg nem végeznek Padmé Amidalával, aki remek csellel jutatta idáig. A merénylet a nabooi szenátornő ellen nem sikerült, de így is előnyben voltak. A többi nagyszervezet, mint a Techno Unió, a Bank Klán és a két iparos szervezet, a Kereskedőtestület valamint a Vállalatszövetség már szívesen aláírta a szakadár egyezményt. Obi-Wan Kenobi ezalatt a Kamino nevű bolygón tudomást szerzett, hogy egy klónhadsereget készítettek a Köztársaság számára, ám még nincs kész mindegyik zászlóalj. Ezután a Geonosisra utazott, ahol kihallgatta a szakadár konferenciát.

A Geonosiak elfogták Obi-Want, aki titkosított üzenetben továbította a fejleményeket. A főkacenllár hivatalában többen kezdeményezték az új hadsereg bevetését, ám erre nem volt mód, mindaddig, míg a Nabooi Amidala nem ad beleegyezést. Ennek hatására Jar Jar Binks, a Gungan szenátor a kancellár különleges jogainak felruházását terjesztette elő, a Szenátus többsége beleegyezett az ötletebe, így hamarosan Palpatine - még több hatalommal - bevetés alá helyezte a klónhadsereget a Geonosison, ahol az elfogott Obi-Wan, Anakin Skywalker és Padmé Amidala kivégzésére került sor, ám a megérkező 200 Jedinek köszönhetően megmenekültek. A 200 harcos száma igen megfogyatkozott, pár tucatnyian maradtak életben az Arénában. Ekkor jött a felmentő sereg, a klónharcosok naszádja és megkezdődött a Klónok Háborúja! Dooku gróf elmenekült.

Az elkövetkezendő három évben iszonyú polgárháború vette kezdetét, a Köztársaság minden mozgosítható klónhadereje a szeparatisták visszaverésén teljesített szolgálatot, mint a Kashyyykon, Nelvanon, Cato Neomoidján, Muunilisten, Felucián, Salecuamin és nem utolsó sorban Mygeetón. A Jedik száma tovább csökkent, míg a Köztársaság belső köreiben elhatalmasodott a bürokrácia. A szenátorok többsége lefizethető volt és a Köztársaság alappillérei meginogtak. 19 BBY-ben az újonnani Uralkodó, Palpatine császár, kiírtotta a Jediket, végül felfedte titkait és megalapította az új, biztonságos, Galaktikus Birodalmat! A Szenátus feloszlott, helyette bolygókormányzók, a moffok képviselték az adott régiókat, nagy volt az idegen fajok elnyomása. Az elkövetkezendő 20 esztendőben az Uralkodó fénykorát élte, a Birodalom az Endori csata  és a Császár halála után nagyrészt meghátrált, már csak maradványok maradtak meg az egykori rendszerből. Később megalakult az Új Köztársaság.

 

Galaktikus Birodalom

 

A Galaktikus Birodalom egy diktatúrán alapuló galaktikus kormányzat volt a Galaxis történetében 19 BBY-től 4 ABY-ig, azaz mindössze 23 évig állt fenn, ám mégis hatalmas jelentőséggel bír a későbbi korok kormányzataiban, sokak a modernizáció első lépésének tartják. Habár a Birodalom látszólag az előd, a Galaktikus Köztársaság nyomdokain haladt, valójában az addig ezer évig száműzetésben élő Sith-ek uralmának kezdetét jelentette Palpatine császár vezetésével.

A Köztársaság az utolsó évtizedekre a hanyatló stádiumába lépett. Intézményrendszere elavult, az igazi problémákat már nem tudták megoldani, a szenátorokat az önös érdek vezérelte, a törvényhozás döntésképtelenné vált, a főkancellárok fokozatosan elveszítették befolyásukat, s nagy hatalmi űr keletekezett. A nabooi szenátor, Palpatine ezt tudta kihasználni. Tudta, hogy a kereskedelmi szervezetek okozhatják a Köztársaság bukását, hiszen jelentős befolyással bírtak, hatalmas pénzösszegek forogtak kezeik alatt, s a bürokrácia magját is ők adták, fizették. Darth Sidious-ként az egyik ilyen szervezettel, a neimoidik irányította Kereskedelmi Szövetséggel paktált le, gerjesztve a konfliktust a kereskedelmi útvonalak megadóztatásával. Naboo királynőjét, Padmé Amidalát felhasználva bizalmatlansági indítványt nyújtott be a gyengekezű Finis Valorum főkancellár ellen, s rövidesen a Szenátus őt választotta meg utódjának. Palpatine irányította mindkét szervezetet, a Köztársaságot és a Független Rendszerek Konföderációját. A Klón Háború is az ő hatalmi játéka volt, az egész csak színjáték volt.

Főkancellárként a háború alatt folyamatosan nőtt a hatalma, csorbult a demokratikus rendszer, már ekkor elkezdődött a Birodalom kiépítése. Leszámolt a korrupcióval, s háttérbe szorította a Szenátust. Teljhatalma révén már a törvényhozó hatalom nélkül is képes volt rendeleteket hozni egymagában, s a titkosrendőrséget is kiépítette, a terrorizmusra hivatkozva folyamatosan figyelték a coruscanti szenátorokat és állampolgárokat. Folyamatosan keltette az indulatokat a Jedik ellen egy-egy elszórt megjegyzésével, így amikor Palpatine verziója szerint a Jedik államcsínyt akartak végrehajtani, a közvélemény nem tiltakozott. Új tanítványa, Darth Vader kiírtotta a Mustafaron a szeparatista vezetőség magját, míg a klónok a 66-os parancs értelmében a Jediket gyilkolták le. Palpatine 19 BBY-ben a Szenátus pódiumán győzelemről beszélt és kikiáltotta a Birodalmat.

A Birodalom császára Palpatine lett, abszolutisztikus módon uralkodott. Darth Vader volt az egyik fegyvere, akinek segítségével érvényesítette hatalmát. Már a Köztársaság utolsó hónapjaiban is kormányzókat nevezett ki, de ezúttal az intézményrendszer legfontosabb feladatát ők kapták. A szektorkormányzók (úgynevezett moffok) a császár után gyakorolhatták az igazi hatalmat. A Szenátus megmaradt, ám a birodalmi szenátornak már csak névleg volt hatalma, valójában a helyi mofftól függött. A moffok feleltek a helyi ügyekért, s ez igazán hatékonyan működött, hiszen a bürokrata Köztársaságban még a legkisebb, legtávolabbi ügyeket is a Szenátus elé kellett vinni.

A Birodalom működése értelmében a következő hónapokban az ellenzéki szenátorokat kivonták a forgalomból, kit így, kit úgy. A császárnak nagy pénzekre volt szüksége, ezért nagy mértékben emelték az adókat, valamint beolvasztották a nagy pénzösszegekkel rendlekező kereskedelmi szervezeteket. hatalmas magánvagyonokat koboztak el, a megszállás első hullámában a korábbi szeparatista bolygókat fosztották ki, így szegényedett el Cato Neomoida Kooriva vagy Muunlist. Ennek eredményeként épülhetett ki a birodalmi hadsereg, amely a rettenthetetlen birodalmi rohamosztagosokkal, csillagrombolókkal, AT-AT járművekkel terrort alkalmaztak és hamar vérbe fojtottak mindenféle lázadást, kezdve a szepratisták maradékaival.

Megjegyezendő még Palpatine faji politikája is, a nem emberi lényeket fokozatosan kiszorította a hatalomból. Sok idegen lény kényszerült más bolygókra elköltözni, ahol nem érték hátrányos megkülböztetések. Sok faj elszegényedett, mivel nem is kereskedhettek, így a későbbi lázadás magját ők adták.

Három befolyásos demokrácia-párti szenátor, az alderaani Bail Organa, a koréliai Garm Bel Iblis és a chandrillai Mon Mothma aláírták a Koréliai Egyezményt, mely a megalakuló Lázadó Szövetség alapja lett. A terror ekkoriban fokózodott, több fegyenctelep is birodalmi kezdeményezésre megalakult a Külső Gyűrűben. Az egyre veszélyesebb lázadók a moffokat arra kényszerítette, hogy más ellenségekkel megegyezzenek, így pl. a Birodalom elfogadta a különféle huttklánok státuszjogait, függetlenségét. A Birodalom fegyverkezésbe kezdett, Rath Sienar tervei alapján megépítették a Halálcsillagot ami a Galaxis legpusztítóbb fegyvere lett. A császár a yavini csata előtt nem sokkal feloszlatta a Birodalmi Szenátust, ezzel a Régi Köztársaság utolsó intézményét is megszűntették.

Az első törést a yavini vereség hozta meg. Wilhuff Tarkin meghalt, a Halálcsillag pedig felrobbant, rengeteg bolygó állt az immár sikeres Lázadó Szövetség ügye mellé. A következő években felerősödött a Galaktikus Polgárháború, aminek egyik tetőpontja az Endori csata volt, ami az Uralkodó és Darth Vader halálát okozta. Ezután több bolygó is fellázadt a helyi moffok uralma ellen és a Birodalom összeroppant. Az ideiglenes vezető, Sate Pestage elbukott, Coruscanton a forradalom sikeres volt. A Birodalom helyén létrejött az Új Köztársaság, az önkényuralmi jelképeket eltávolították, a háborús bűnösöket elítélték.Luke Skywalkervezetésével a Jedik ismét színre léphettek.

A Birodalom azonban túl hatalmas volt ahhoz, hogy örökre eltűntessék. A Külső Gyűrűben több flotta is megmaradt, ám tényleges erőt nem jelentettek, hiszen a flottaparancsnokok egymás ellen harcoltak a maradék erők uralmáért. Egészen addig, míg egy tehetséges chiss admirális, Thrawn összefogta a birodalmi sereget, ám az Új Köztársaság megdöntésére ő sem volt képes. A Yuuzhan Vong inváziója során a Köztársaság és a maradék Birodalom egymással szövetségben harcoltak a Galaxist veszélyeztető faj ellen.

 

 

Társasági Szövetség

 

A Társasági szövetség, angolul Corporate Alliance az elsők között írta alá azt az okmányt, miszerint csatlakoznak a Független Rendszerek Konföderációjához, röviden a szeparatistákhoz. Ez jelezte, hogy a Szövetség nyíltan szembehelyezkedik a Galaktikus Köztársasággal.

Ez a szervezet a nagy üzleti társaságokat képviseli a galaxisban. A Társasági Szövetség már a Nabbo-i konfliktus idején szorosan együttműködött a Kereskedelmi Szövetséggel (Trade Federation), hiszen egyformán kellemetlenül érintette őket a kereskedelmi utak megadóztatása. A szervezet nem sokkal később csatlakozott a Független Rendszerek Konföderációjához.


Legfőbb képviselőjük Passel Argente, magisztrátus, akinek munkáját megkönnyíti hű segédje, Denaria Kee.

A Szövetségnek nagy bányái vannak, a színesfémérceket és efféléket a szeparatisták számára állítják elő. 

A Vállalatszövetség a Galaxis nagy kereskedelmi folyamatait szabályzó felügyelőtestület. A legnagyobb csoportosulás vezetőjeként Passel Argente irányítja a szövetségi tisztviselők hivatalát. Argente a Lethe nevű kereskedelmi tömörülés elnökeként óriási vagyonra és hatalomra tett szert. A dolgozókat és a fogyasztókat is arra ösztönzik, hogy szinte már vallásos buzgalommal azonosuljanak a társaság érdekeivel.

 

 

Quarren Önálló Liga

 

A Quarren Önálló Liga egy szervezet volt, ami a Független Rendszerek Konföderációjának táborát képezte. Elsősorban az volt a feladatuk, hogy saját bolygójukon, Mon Calamarin (Dacon) leigázzák a mon calamarikat és ő vegyék át a főbb hatalmat. Legfontosabb alapítója a szakadár Tikkes szenátor volt, aki nem válogatott eszközeiben.

A Liga segítségére volt a gossamok irányította Kereskdelmi Céh, ők szolgáltatták a droidokat és a járműveket a víz alatti harchoz. A quarrenek egy fontos hajót fejlesztettek ki, mégpedig a manta lövőhajót, amit droidok irányítottak és a mon calamri lovagság ellen harcoltak.

A klónok természetesen segítettek a mon calamriknak. Élükön a kétéltű Kit Fisto Jedi-mesterrel könnyedén leverték a quarreneket, Tikkes fejtvesztve menekült el. Az új szenátor, a quarren Tundra Dowmeia lett és a két faj egyezséget kötött, így a mon calamriak részéről Meena Tills lett a vezető. Tikkes halálával a Mustafaron megszűnik a Liga.

 

 

Hiperkommunikációs Kartell

A Hiperkommunikációs Kartell afféle hát-szervezet volt a Független Szervezetek Konföderációjánál. Azért alapították meg, hogy folyamatosan szem előtt tudják tartani a Köztársaság lépéseit a HoloNet-en keresztül. Az elnöki tisztséget "ajándékként" Po Nudo kapta, míg az alelnök segédje, Shi'Ido lett. Po Nudo, aki hivatalosan az Ando rendszer szenátora volt, megannyi szenátort irányított át a szeparatistákhoz (különösen a szegényebb bolygók képviselőit) sok pénzzel megvesztegelve. Ilyen volt például Toonbuck Toora, vagy Tikkes, aki hadban állt a mon calamariakkal.

A szervezet a Birodalom létrejöttével, valamint az elnök Po Nudo halálával megszünt létezni.

 

 

Birodalmi Szenátus

 

Miután Palpatine főkancellár magát császárrá kiáltotta ki, s bejelentette az Első Galaktikus Birodalmat, a Galaktikus Szenátus megszűnt létezni. Ám az új uralkodónak szüksége volt a Szenátus fennlétére, hogy egybe tudja tartani a többezer naprendszert. Épp ezért a Szenátus intézménye látszólag fennmaradt, ám gyakorlatilag semmi hatalma nem volt. A Birodalmi Szenátus tagjai, a szenátorok elvesztették a hivatásukat, hisz a végső döntést a még a Köztársaság végén kinevezett szektorkormányzók (később úgynevezett moffok) hozták meg. A Szenátus arca pár év alatt kicserélődött: az uralkodó nem tűrt meg semmiféle idegen lényt az intézményben, így következhetett be, hogy 15-14 BBY-re már csak emberi lény lehetett szenátor. Ekkortájt cserélték le a birodalmi kancellár (házelnök) Mas Ameddát, helyébe pedig Sate Pestage került. A Nagyvezérként is emlegetett férfi kőkeményen vezette a Szenátust, csökkentve annak befolyását.

Nagyon sok birodalmi szenátor gyűlölte a Birodalmat, ám a megfélemlítés miatt mégis Palpatine-t támogatták. Sokan közülük azonban valamely módon (pl. anyagilag) a lázadókat támogatta. A Szenátus fő feladata a Lázadó Szövetség elleni hozott törvények elfogadása volt, az utolsó években. A hosszú veszteglés végül 0 BBY-ben szűnt meg: a Császár feloszlatta a Birodalmi Szenátust, ezzel a Régi Köztársaság utolsó maradványa is megszűnt. A moffok és nagymoffok hatalma megnőtt. A Birodalom bukásával, 4 BBY-ben visszaállították a Szenátust, ám ekkor már a tényleges hatalom a kisebb vezetőréteg kezében volt. 

Galacticsenate.jpg

 

Űrgárdisták

 

A "Mozgó Tank"-ként is nevezett űrosztagosok felfelszerelése mellett, bevethetésük is elég költséges volt a Birodalmi hadseregben, viszont igenis megérte bevetni őket, puszta, állig felfegyverzett jelenlétük egy egész flottát is képes megriasztani, a legtöbbször csak 40 egységet küldenek egy-egy harcra és lassú mozgásuk miatt, rengeteg hal meg.

Páncélzatukat a hagyományos rohamosztagosokról mintázták, ám jóval felmúlták azokat, csupán továbbfejlesztették. A sisakban egy komlink található, ezen keresztül veszik át az üzeneteket, a páncélzatuk váza vákuum-álló, vagyis az űrben könnyen átvészelik a robbanásokat és egyéb jelenségeket. A Császár parancsára, költségük miatt, csak kevés űrosztagost alkalmaztak.

Az űrosztagosok másik változata a Zero-G Assault Osztag, ezeket a csapatokat többször vetteték be, mint a drágább változatú űrosztagosokat.

 

Rywrathi Királyság


A Rywrathi Királyság a Rywrath bolygón működő szuverén állam, később Birodalom volt. A Királyság körülbelül 15000 BBY-ben jött létre, Huithi Jato Kretroitratzu jóvoltából, aki egyesítette a földek alatt törzsekben élő csótányszerű rywrathiakat. Bár ő volt az első király, hatalmát nem tudta megtartani, mindegyik törzs azt akarta, hogy a király sajátjukból emelkedjen ki. Kretroitratzut egy felvonuláson meggyilkolták. Ezután Rywrathon majd fél évezredes háború kezdődött, végül csak két törzs élte túl a vérengző háborúkat: A Furttazarta és a Hrrztrzrruite. Ám a már száz évvel elbukott Jurtrarrratara törzsbe tartozó rywrathi, egy bizonyos Jan Tul Kan békét hírdetett és észérvekkel meggyőzte a kőbuta népet, hogy mindkét féllel veszít. A nép magasba emelte Tul Kant, a két trónviszályos törzs hamarosan elbukott.

I. Jan Tul Kan Uralkodását (14517 BBY-14467 BBY) a magas adók, az önkényuralmi despotikus rendszer kiépítése jellemezte. A rywrathi király ezentúl a vallási élet irányítója is volt. Tul Kan ideje alatt a bolygó nem kívánt csatlakozni a Köztársasághoz, függetlenségét, szuvernitását megakarta tartani. Jan Tul Kan kiváló hadvezér is volt, a környező rendszereket híres (vagy inkább hírhedt) zsoldosseregeivel pusztította el. Végül a Királyság tulajdonába 15 naprendszer tartozott. A rywrathi hódítók brutálisak és kegyetlenek voltak. A meghódított népek alárendelt szerepet játszottak. Koncentrációs táborokba tömörítették őket és nagyon sokat eladtak rabszolgáknak. Ám ahogy lenni szokott, halálakor szinte azonnal szétesett a Birodalom. Ismét polgárháború tört ki, amely tíz évig tartott. Végül egy arisztokrata, IV. Hurtuzu Hohna Hert győzött, gyengekezűsége miatt hamarosan a birodalom felbomlott és elvesztette idegen gyarmatait.

Folytatása következik...

Uralkodók és események (aranykor):

 • 15000 BBY: Huithi Jato Kretroitratzu egyesíti a törzseket. Létrejön a Rywrathi Királyság
 • 14998 BBY: Kretroitratzut megölik. Polgárháború kezdődik a hatalomért.
 • 14998 BBY-14517 BBY: Az Első Rywrathi Polgárháború. Ötszáz év alatt négyszázhetven király
 • 14517 BBY-14467 BBY: I. Jan Tul Kan uralkodása. A Birodalom fénykora, hódítások, 15 naprendszer a Birodalom birtokában.
 • 14467 BBY-14457 BBY: A Második Polgárháború.
 • 14457 BBY: IV. Hurtuzu Hohna Hert trónra kerül. Gyengekezűsége miatt a birodalom felbomlik, a gyarmatok függetlenek lesznek.
 • 14365 BBY: III. Xiato Jiul Kona kerül trónra. Célja, hogy fellendítse a Birodalmat, ám még ugyanebben az évben meghal.
 • 14301 BBY-14285: Örökösödési háború
 • 14254 BBY: V. Xiato Jiul Kona új vallást alapít, melyenk célja az uralkodó istenítése
 • 14254 BBY-14249 BBY: III. Jan Tul Kan uralkodása. Véget akar vetni a hanyatlásnak, a Köztársasággal tárgyal, kiépít egy bolygóközi kereskedelmet. Megalakítja a Nagytanácsot. Halálakor minden kárba vész. VIII. Girto Tert Hurttezwera megszünteti a Nagytanácsot és a Köztársasággal felfüggeszti a tárgyalásokat. Hodító politikába kezd.
 • 14242 BBY: VIII. Girto Tert Hurttezwera statáriumot hírdet. A Királyság minden pénzét a hadi fejlesztésekre költi. A Xemro-rendszer elfoglalása.
 • 14230 BBY: Meghal Hurttezwera. Az utódja, IV. Jan Tul Kan folytatja a hódításokat. A későbbi főváros, Guridrrawrrra City megalapítása.
 • 13567 BBY: Újboli tárgyalások a Köztársasággal.
 • 11524 BBY: A Rywrath hosszú évezredes tárgyalások után csatlakozik a Köztársasághoz. Rohamos fejlődések.
 • 11345 BBY: A Harnmadik Polgárháború. VI. Xriwirilliiirwrir Hjkrateq Bvcseltrxa puccsal megszerzi a hatalmat. A király parancsára felrobbantanak a bolygó légkörébe behatoló békés kánvul kereskedőhajót.
 • 11342 BBY: A kánvulok több robbantást hajtanak végre a eywrathi fővárosban. Egy kém jelenti, a kánvulok hadba álltak.
 • 11339 BBY: Bvcseltrxa hadat üzen a nép nevében Kánvuliának. Légicsapások Rywrathon. Hatszázezer halott.
 • 11338 BBY: A dergániai csata, kánvul győzelem. A kánvulok megdöbbentő technikával rendelkeznek. A Köztársaság felfigyel a háborúra, ám még nem szól bele.
 • 11336 BBY: A piscorti csata: kánvul győzelem, a második rywrathi csata: rywrathi győzelem. Bvcseltrxa hadat üzen a dergánoknak és a holwuffoknak is. A Mahka Szektor a harcok központja.
 • 11331 BBY: Belső háborúk Rywrathon. Palotaforradalom tör ki. VI. Xriwirilliiirwrir Hjkrateq Bvcseltrxat lázadó nemesek fogják el. A szökni próbáló királyt a feldühödött tömeg meglincseli és élve égetik el máglyán. Az új uralkodó, VIII. Jan Tul Kan békésen akarja befejezni a háborút.
 • 11329 BBY: Guridrrawrrra City elesik.
 • 11328 BBY: Dergán robbantások Rywrath északnyugati részén. Az Alliga bolygó főtanácsosa, Parrta Grrubrara belép a háborúba a dergánok és kánvulok oldalán, majd hadatüzen Rywrathnak.
 • 11327 BBY: A rywrathi űrcsata; A rywrathi flotta összeomlik
 • 11326 BBY: A kánvulok elfoglalják az utolsó megmaradt területet is. A holwuffok bevonulnak a fővárosba. A dergánok folytatják a partizánakciókat. Rywrath kapitulál. A kánvul Megszálló Tanács elitéli VIII. Jan Tul Kan királyt, ám amaz a kivégzés elől hívei segítségével megszökik és elhagyja a bolygót. A Köztársaság nem akar háborút kezdeményezni Kánvuliával, ezért feláldozzák a "békéért" Rywrathot. A Rywrath bolygó elveszíti önállóságát. A hatalom gyakorlói a kánvulok lesznek. A dergánok és a holwuffok elégedetlenek.
 • 11326 BBY-3465 BBY: A 8000 éves Sötétség, Kánvul Megszállás

A Kánvul Megszállás alatti fontosabb évszámok:

 • 11325 BBY: A három hódító nép felosztja egymás között a Rywrath bolygót. Kánvulia kapja a bolygó leggazdagabb részét, 75%-ot. A dergánok 15% míg a holwufok csak 10%-ot kapnak. Dergán fenyegetés a kánvulok ellen.
 • 11322 BBY: Tömeges rywrathi rabszolgaeladások. A bevételek legnagyobb része a kánvulokat illeti. Alliga még nem szól bele az ügyekbe. Parrta Grrubrara bízik a kánvulokban. A dergánok óriási hadifejlesztésbe kezdenek. A kánvulok nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget.
 • 11318 BBY: A Rywrathon kimondják a tórnfosztást, a királyság végelegsen megszűnik a Szent Törvénykönyv elkobázásával. A bolygót körzetekre osztják fel. Tényleges irányító a helytartó. A holwuffok a triumvirátusból egyre csak kiszorulnak.
 • 11317 BBY: A dergán szultán, II. Uitu Olo együttműködésre szólítja fel a kánvulokat. Parrta Grrubrara kapcsolatba lép a száműzött királlyal.
 • 11314 BBY: A Rywrath helytartója Yag Kash'dhul lesz. Önálló, más fajmentes politikát és államot kiván létrehozni. A bolygó mocsár- és faállományainak kiírtása.
 • 11310 BBY: VIII. Jan Tul Kan visszatér a bolygóra titokban. Egyezséget köt a holwuffokkal. Azok segítenek hatalomra jutni őt, Tul Kan pedig kereskedelmi útvonalat épít Alliga és Rywrath között.
 • 11308 BBY: Yag Kash'dhul és II. Uitu Olo találkozása. Készek kompromisszumot kötni.
 • 11302 BBY: A Köztársaság felderítőket küld a térségbe. Parrta Grrubrara halála.
 • 11301 BBY: A kánvulok és a dergánok együtt hadat üzennek a holwuffoknak. A szabályos túlerő miatt Alliga kivonja csapatait a Rywrathról. VIII. Jan Tul Kan az elfogatása előtt öngyilkos lesz. A Dergán Sziltatnátus megörökli a holwuffok területeit, ám még mindig elégedetlen. A Köuztársaság visszahúzódik, látva a két egyesített sereg hatékonyságát.
 • 11299 BBY: Meghal II. Uithu Olo dergán szultán. Helyébe fia, a kánvul ellenes III. Uithu Olo kerül.
 • 11297 BBY: Rywrathi forradalom. A rywrathiak fellázadnak Yag Kash'dhul ellen. Azonban a kánvulok kiméletlenül leverik őket. III. Uithu Olo kihasználja a forradalmat és háborút indít Kánvulia ellen.
 • 11297 BBY-11264 BBY: A kánvul-dergán háborúk. Az évtizedes háborúk alatt a dergánok hadi fölénye megmutatkozik. Yag Kash'dhult 11275 BBY-ben leváltják poziciójáról. Az utód, Quel Yinc'rothra nem bír a dergán fregatokkal és döntő vereséget szenved. III. Uithu Olo utódja, I. Gutihu Laka újabb támadásokat mér a háború sújtotta bolygóra. A rywrathiak szinte kipustulnak, alíg három milliárd marad belőlük. A kánvul kézen maradt főváros elesik. Laka és serege bevonul a fővárosba. Quelt saját palotájában ölik meg. Kánvulia kapitulál, a dergánok már a kánvulok bolygóján háborúznak. Yag Kash'dhul a Coruscantra szökik, ám a súlyosan sérült hajója az Alligán zuhan le.
 • 11261 BBY: Dergán integráció. Guithu Laka berendezi itt birodalmát.
 • 11245 BBY: Yag Kash'dhult az alligai sötét fenyvesekben vérengző vadállatok tépik szét. A hatalmas erdőkben Yag húsz évig kóborolt, sohasem tudott onnan kikerülni. Táplálokzása pockokból, patkányokból állt.
 • 11210 BBY: A Köztársaság fogadja a dergánok békejavaslatát.
 • 11154 BBY: A Rywrathon helyre áll a rend, bár továbbra is elnyomás alatt voltak. A dergánok engedményeket tesznek.
 • 8745 BBY: A dergánok csatlakoznak a Köztársasághoz. A Köztársaság felszólítására Rywrath félszabad bolygó lesz. Megalakul a Dergán-Rywrath Monarchia. A törvényhitelesség érdekében a Köztársaság a térségbe több Jedi-lovagot is küld.
 • 6111 BBY: Jevhocra szultán bezeti a rywrathi önkormányzatot.
 • 5941 BBY: A Fruurangrtiri-forradalom. Radikális szélső nézeteket valló rywrathiak felrobbantják a király rezidenciáját a fővárosban. Több hónapos háború kezdődik. A Köztársaság titokban fegyvereket és élelmiszereket ad a rywrathi forradalmároknak.
 • 5910 BBY: Megszűnik a dergán szultanátus. Helyébe Demokratikus Köztársaság alakul.
 • 3810 BBY: A Dergán Köztársaság gyengülőben van. Folyamatos lázadások a Rywrath bolygón.
 • 3467 BBY: A Köztársaság lerohanja a dergánokat. A Dergan bolygó elesik több hónapos harcok után. Megszűnik az államforma.
 • 3465 BBY: Rendfenntartó Jedi-lovagok kihírdetik a békét és függetlenséget a Rywrathon. A Rywrath annyi szenvedés után független lesz. A Köztársaság hálát vár, ám a Rywrath nem kíván csatlakozni a Köztársasághoz. Hazahozzák a Szent Törvénykönyvet. A Rywrath elhatárolódik a külvilágtól. A Köztársaság a kudrac után kivonul a térségből, bár hagy ott egy kisebb állomásozó csapatokat.

Uralkodók és események (ezüstkor):

 • 3465 BBY: IX. Jrtutututu Krtirotrwe Furt megkoronázza magát. Célja az I. Jan Tul Kan-i birodalom megteremtése. Az utolsó dergán osztag is elhagyja a bolygót.
 • 3463 BBY: Furt és seregei leigázzák a Xemro-rendszert, ami igen fejletlen technoloógiával rendelkezik. Az őslakos xentarikat disszidáltatják Kánvuliába.
 • 3458 BBY: Kánvulia és Dergan gyarmatbolygó lesz, rywrathi felügyelet. Alliga, Triol és Cortex bolygó behódol. A Mahka Szektor 20 rendszeréből 10 rywrathi kézen van.
 • 3455 BBY: Furt Kánvulia császára és Degran szultánja lesz. Despotikus hatalmat épít ki. Alliga vámot fizet Rywrathnak.
 • 3450 BBY: Meghal IX. Jrtutututu Krtirotrwe Furt. helyébe politikai ellenlábasa, IX. Jan Tul Kan kerül. Jan Tul Kan a termelő gazdaságra helyezi a hangsúlyt, de a hódításokat se hagyja abba.
 • 2580 BBY: Az alligai csata. Alliga rywrathi megszállás alá kerül.
 • 2575 BBY: A holwuffok fellázadnak Rywrath ellen, ám sikertelenül. A következmények: véres megtorlások.
 • 2110 BBY: A Köztársaság ismét felfigyel a régióra. Igéreteket tesz a xentariknak, hogy felszabadítják őket. A rywrathiak kémhálózatuk segítségével tudmoást szereznek erről és a technoloógiájukat korszerűsítik.
 • 2108 BBY-2101 BBY: XII. (Hódító) Xiato Jiul Kona uralkodása.
 • 2107 BBY: A Xemro bolygó védelmét megerősítik. A Köztársasági kereskedő hajókat kitiltják a bolygóról.
 • 2106 BBY-2104 BBY: Az Alligai Függetlenségi Háború. A holwuffok áruló segítségével áttörik a rywrathi frontvonalat a sötét fenyvesekben. A rywrathi századosztag odaveszik. Kona bevetetti a legújabb csúcsminőségi csatahajókat és fregattokat. A holwuffok térdre kényszerűlnek. A bolygó gyakorlati kiírtása. A holwuffok alig pármillióan maradnak. A Köztársaság szót emel a Szenátusban a történtekről.
 • 2103 BBY: Öt Jedi-lovag érkezik a Rywrathra nagykövetségi státuszban. A hódító király tart a Köztársaság erejétől, ezért nem tesz radikális lépéseket.
 • 2101 BBY: XII. (Hódító) Xiato Jiul halála. Átmeneti válság.
 • 2078 BBY: A xentarik bolygóján polgárháború tör ki. A Köztársaság a felkelők védelmére siet. Rywrathi bérgyilkosok Coruscanton megölik a legbefolyásosabb szenátorok egyikét, a Rywrath elleni támadás szorgalmazóját, Grutius Jorge-t.
 • 2065 BBY: A Xemro-rendszer elbukik. A Köztársaság hadat üzen a Rywrathi Királyságnak.
 • 2064 BBY-2012 BBY: A kiskanoi csata. A két fél ereje ki van egyenlítve: végül békét kötnek, a Köztársaság végleg kivonul a Mahka Szektorból, cserébe megkapja Xemrot és Triolt.
 • 687 BBY: A birodalom gyengülni látszik a sok lázadás következtében.
 • 661 BBY: Cortex-rendszer kimondja kiválását a Rywrathi Királyságból. A Rywrath megrohamozza a bolygót, ám az űrben súlyos vereséget szenved, kénytelen visszavonulni.
 • 654 BBY: Kánvulia, majd Alliga kiválik a Rywrathi Rendszerközösségből. Dergan kimondja függetlenségét, ám a rywrathi bürokraták miatt nem sikerül neki az átállás, tehát rywrathi kézen marad.
 • 640 BBY: Örökösödési háború.
 • 635 BBY: Chratoria-rendszer egyesített haderejével, Alligával és Kánvuliával az oldalán megfenyegeti a rywrathiakat. Rywrath az űrkikötők felrobbantásával válaszol erre. A három bolygó hadat üzen Rywrathnak.
 • 633 BBY: Cortex, Itra és Jundra csatlakozik az egyezményhez. Megalakul az Anti-rywrathi Szövetség
 • 632 BBY-625 BBY: Háború
 • 625 BBY: Rywrath hajlandó a békére: elveszti gyarmatait, de a bolygóját nem igázzák le. Megszűnik a Birodalom. A bolygón kialakulnak a városállamok, melyeknek élén a tanácsosok állnak. A király ezentúl a fővárosban székel. Rywrathból helyi, szuverén királyság lesz. Bolygójának hadseregeit leszerelik.
 • 212 BBY: V. Xiato Jiul Kona vallása megerősödik (melyet még 14 ezer évvel ezelőtt hozott létre)
 • 44 BBY: A bolygón kiterjeszkedik a Stark Hiperűr Háború, bár igen rövid időig. Laco Starkot a rywrathi király támogatja
 • 35 BBY-24 BBY: XIV. Jan Tul Kan uralkodása
 • 27 BBY: Tul Kan célja, hogy bolygóját kereskedelmileg fellendítse. Kapcsolatokat kezd kiépíteni a Kereskedelmi Szövetséggel, az Intergalatikus Bank Klánnal és a közeli Alligai Protektorátussal.
 • 25 BBY: XIV. Jan Tul Kan megismerkedik a cato neimoidiai királlyal, Braffennel.
 • 24 BBY: Miután a neimoidi blkoád Nabbonál kudarcba fulladt, Braffen beleőrült abba, hogy veszített. Korlátozták a KSZ kereskedelmi ügyeit. Braffen lepaktál XIV. Jan Tul Kannal, hogy bosszút áljon a köztársasági döntéshozón, Furtan Viezbel-en. XIV. Jan Tul Kan piscorti támadásokoról beszél a Szenátusban holofelvételen.
 • 24 BBY: Furtan Viezbel delegációjával együtt a Rywrathra utazik, ám megérkeztükkor XIV. Jan Tul Kan, és legfőbb testőre, Radastan elfogja őket. XIV. Jan Tul Kan Cato Neimoidiára utazik. Braffen nem hálálja meg a rywrathi király segítségét, Jan Tul kan Braffen hírhedt kínzókamráiban végzi.
 • 22 BBY: A bolygót elfoglalják a szeparatisták. Az Alligai Protektorátus kiterjeszti itt hatalmát. A főtanácsos Rogwa Wodrata droidokat vezényel a mocsárvidékekre.
 • 21 BBY: A Köztársaság felszabadítja a Mahka Szektort. Az Alligai Protektorátus megszűnik létezni. Köztársasági felügyelet a szektorban.
 • 18 BBY: Birodalmi megszállás, az utolsó rywrathi királyt, X. Krutrum Jutza Rgrrturrtuarutr-t kivégzik.
 • 5 ABY: A bolygó felszabadul és az Új Köztársasághoz csatlakozik. XVI. Jan Tul Kan megkezdi hosszas uralkodását.
 • 12 ABY:  Kánvul portyázások
 • 16 ABY: A Rywrathon hatalmas fejlődések mennek véghez. XVI. Jan Tul Kan megkapja a bölcs jelzőt.
 • 25 ABY: Az idegenből jött yuuzhan vongok először jelennek meg itt.
 • 27 ABY: Yuuzhan vong invázió
 • 28 ABY: Rywrath elesik. Új neve: Yuuzhan'rywara. A rywrathiakat kiírtják. XVI. Jan Tul Kan hősies küzdelemben hal meg. A megmaradt rywrathiakat elszállítják és kisérletek alá veszik, ám szervezetük ezt nem bíja ki és mind egy szálig meghalnak. A fővárosok elpustulnak. A Szent Törvénykönyv nyomtalanul eltűnik. A Rywrath üres, kihalt bolygóként kering tovább a feldúlt Mahka Szektor közepében.